Zain groeide op in een harem

Zain en zijn vader Moerad Raïs

StarZain en zijn vader Moerad Raïs

Het verboden dakterras TransparantZain heeft in werkelijkheid niet bestaan, maar wat hij in Piratenzoon meemaakt, is wel echt gebeurd.

Harem

De beschrijving van de harem, waar Zain zijn jeugd doorbracht, is vooral gebaseerd op de herinneringen van de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi Fatima Mernissi .

Fatima werd in 1940 geboren in een harem in Fez (170 km van Salee), en groeide daar op. Zij beschreef haar leven in verschillende boeken, die wereldwijd aandacht kregen Pijltje naar rechts

De zwarte slavin Mina Slavenmarkt Marrakesj die in dit boek een rol speelt, heeft zij persoonlijk gekend. In Piratenzoon zijn hun verhalen ruim drie eeuwen terug in de tijd geplaatst.

Moeder

Boek van Maria ter Meetelen TransparantVerder zijn in Piratenzoon de ervaringen verwerkt van Maria ter Meetelen, een Nederlands meisje uit Medemblik dat tijdens een zeereis in de achttiende eeuw werd geroofd Nederlands schip aangevallen door piraten door Barbarijse zeerovers.

Maria werd als slavin naar Salee gebracht. Twaalf jaar later werd ze vrijgekocht. Na thuiskomst schreef ze een boek over haar leven als slavin in Marokko Pijltje naar rechts

In Piratenzoon is Maria Harem de moeder van Zain. In werkelijkheid leefde ze dus een eeuw later.

Groot verschil

De harem zoals in dit boek beschreven verschilt hemelsbreed van het traditionele beeld dat westerlingen van harems hebben. De beroemde paleisharems – schitterende paleizen vol schaars geklede vrouwen Harem met jonge jongen met slaven om hen te bedienen – bestonden alleen aan de hoven van de sultans.

Een gewone huisharem (waarvan sprake is in Piratenzoon) was in feite een uitgebreide familie waarin de vrouwen en kinderen afgezonderd leefden van de mannen. De kinderen mochten er blijven tot ze een zekere leeftijd hadden – die leeftijd verschilde per land, per stad en soms per familie. In Piratenzoon moet Zain er weg als hij 'mannenogen' begint te krijgen.

Vader

Jan Janszoon van HaarlemTransparantOver Moerad Raïs bestaan veel misverstanden. Er waren wel twintig Barbarijse zeerovers die deze naam droegen; raïs betekent stuurman of kapitein.

De Moerad Raïs in dit boek, de vader van Zain, was een van de velen die van Salee een gevreesd piratennest maakte.

De beruchtste Moerad Raïs was overigens een Nederlandse zeerover (zijn werkelijke naam was Jan Janszoon van Haarlem), die rond 1625 ook vanuit Salee opereerde, en daar zelfs admiraal werd. Hij is te zien op veel schilderijen Pijltje naar rechts

Volgens sommige verhalen was hij degene die in Serooskerke in Zeeland de goudschat Goudschat in Serooskerke begroef, die daar in 1966 in een preiveldje werd ontdekt.

 

Gele scheidingslijn

Meer plaatjes

Hieronder vind je nog een paar plaatjes van jongens. Samen vormen het beeld van Zain, zoals Rob dat voor ogen had toen hij Piratenzoon schreef. Klik erop om een plaatje groter te zien.

Zain
Zain

Zain
Zain

Zain
Zain

Zain
Zain

Placeholder

Zain
Zain (3x)

Placeholder

Zain
Zain

Zain
Zain

Zain
Zain

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Kat en Splinter  |  Het beleg van Sluis  |  Admiraal Spinola  |  Galeislaven  |  Piratennest Salee  |  Barbarijse zeerovers  |  Khmisa  |  Het verdronken land  |  Wolven  |  Spekkoek en soutenelle  |  Liever Turks dan paaps  |  Marokko & Turkije  |  Inspiratie  |  Verantwoording

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.