Salee, piratennest aan de oceaankust

Klik op de foto om terug te keren naar de voorpagina

StarSalee – de oude Poort van de Kleine Haven is belangrijk in Piratenzoon

Salee PlaceholderSalee, een oude havenstad aan de Atlantische Oceaan. De stad was eeuwenlang het beruchtste roversnest van Marokko. Van hieruit ondernamen de Barbarijse piraten hun strooptochten, tot in Engeland en IJsland toe. Geen dorp, geen schip was veilig voor hen.

Hoe je Salee precies schrijft weet niemand. Op een moderne kaart Salee op moderne kaart wordt de stad vaak aangeduid als Salé. Maar op oudere kaarten en in veel oude boeken kom je Salee tegen, en Salã, en de oude Romeinse naam Sala Sala op oude kaart of Salla. Of zelfs Sella.

Rabat nu belangrijker

Toen de zeerovers zich hier nestelden werd Salee al snel de belangrijkste stad aan de Marok-kaanse oceaankust. Zo belangrijk is de stad al heel lang niet meer.

Rabat, aan de overkant Salé vanuit Rabat gezien van de Bou Regreg rivier, was een onbeduidend dorp in de tijd dat Zain hier woonde. Nu is Rabat de hoofdstad van Marokko. Tussen de twee steden ligt nu een grote verkeersbrug. Net als Zain en zijn vader steken nog steeds mensen de rivier over in een roeibootje Roeibootje dat de Bou Regreg oversteekt, aan de overkant ligt Salét.

Geen blauwe ogen

Salee PlaceholderDe Marokkaanse jongens die nu in Rabat en Salé rondlopen (foto rechts) – niemand heeft blauwe ogen of blond haar. Toch zou het kunnen.

In de 17de eeuw waren Salee en Rabat een tijdje in Nederlandse handen. Nederlandse zeerovers maakten hier de dienst uit, en riepen zelfs de Republiek van Salee uit.

Denk maar niet dat Nederlandse piraten minder gevreesd waren dan hun Barbarijse collega's. Ze waren net zo wreed en geldbelust als de Marokkaanse zeerovers.

Hedendaagse historici denken dat de Nederlandse piraten niet alleen in Salee woonden, maar ook aan de overkant van de rivier, in Rabat, en ook in Chellah, dat nu deel uitmaakt van Rabat.

In het oude Chellah Chellahschijnen op simpele graven Graven in Chellah nog Nederlandse namen te staan, maar Rob Ruggenberg, de schrijver van Piratenzoon, heeft ze helaas niet kunnen vinden (en evenmin op de grote begraafplaats Salé, begraafplaats van Salé).

Miljoenenstad

Salee PlaceholderAlles is nu anders. Salee is nu een miljoenenstad, stinkend, vies en lelijk. Alleen de zware stadsmuren, het fort aan zee Salé, fort, de oude moskee, de haven en enkele mooie stadspoorten Stadspoort Salé herinneren Salé aan het verleden.

Ook de slechte reputatie is gebleven: Salee/Salé heeft nog altijd de naam de misdadigste stad van Marokko te zijn.
Als je het dagelijkse nieuws uit Salé wilt volgen, klik dan hier.

Foto's

Hieronder enkele foto's van oud en van modern Salee, die een indruk geven hoe de stad er uit zag toen Zain er woonde. Klik er op om ze groot te zien.

Salee
Salee

Salee
Oude kaart van Salee

Salee
Stadsmuren Salee

Salee
De haven en de rivier

Salee
De moskee van Salee

Salee
De medina van Salee

Salee
Zains Koranschool

Salee
De laatste kameel

placeholder

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Kat en Splinter  |  Zain en zijn vader  |  Het beleg van Sluis  |  Admiraal Spinola  |  Galeislaven  |  Barbarijse zeerovers  |  Khmisa  |  Het verdronken land  |  Wolven  |  Spekkoek en soutenelle  |  Liever Turks dan paaps  |  Marokko & Turkije  |  Inspiratie  |  Verantwoording

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.