transparantKat en Splinter :
kinderen van het
verdronken land

Niemand weet hoe Kat en Splinter er uit zagen. De twee hebben nooit bestaan. In het verdronken land rond Sluis woonden nog maar weinig mensen. Toch is het vrijwel zeker dat daar ook kinderen bij waren.

Rob heeft lang gezocht voordat hij oude schilderijen tegenkwam, met meisjes die leken op het beeld dat hij van Kat had.

Op de foto rechts zie je het meisje dat nog het meest lijkt op de Kat in Robs hoofd Pijltje naar rechts

Weinig bewaard

Helaas is er in de archieven niet veel bewaard over het leven van gewone mensen in en rond Sluis. De onzekere situatie waarin Kat en Splinter verkeerden was echter niet bijzonder. Armoede, honger, ziekte, oorlogen, geweld en dood bepaalden het leven van veel mensen.

Afbeeldingen uit die tijd laten vaak een vertekend beeld zien. Kunstenaars schilderden vooral vrolijkheid en gezelligheid Vrolijke familie, schilderij en rijkdom en overwinningen. Die schilderijen konden ze ten minste verkopen. Niemand wilde afbeeldingen van ellende en arme sloebers – op een enkele uitzondering Triomf van de dood, schilderij na.

Over kinderen is bijna helemaal niets opgeschreven. Het lijkt soms wel of er geen kinderen bestonden in die tijd. Ze telden nauwelijks mee. Kindersterfte Kindersterfte, schilderij kwam vaak voor. Men beschouwde dat als een onafwendbaar noodlot. Pas als het een kind lukte een jaar of tien te worden was hij of zij gezond genoeg om te overleven.

Een eigen paard, waar Kat soms van droomt Meisje op een paard, was voor de meeste mensen een onbereikbaar verlangen.

Schooltje in de 17de eeuw PlaceholderOmdat we over de opvoeding van kinderen in die tijd weinig weten, hebben we in ons land twee elkaar bestrijdende groepen historici, die compleet verschillende meningen hebben.

Zwarte legende

Aanhangers van de zogenaamde 'zwarte legende' zijn ervan overtuigd dat de kindertijd voor veel kinderen een regelrechte ramp was.

Uitbuiting, slaag, mishandeling, verwaarlozing en kinderarbeid waren hun lot. Slechts een enkeling kon terugzien op een gelukkige en onbezorgde jeugd.

Witte legende

De andere groep, wat ongelukkig aangeduid als aanhangers van de 'witte legende', vertelt een heel ander verhaal. In het verleden waren zorg en liefde helemaal niet uitzonderlijk. Ouders gaven wel degelijk om hun kinderen, ook al toonden ze dat op andere manieren dan vandaag gebruikelijk is.

Splinter PlaceholderWie gelijk heeft zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Het zou best eens zo kunnen zijn dat beide groepen allebei een beetje gelijk hebben.

En: als je wieg in een deftig huis in Amsterdam stond had je vast een andere jeugd, dan wanneer je in het verdronken land rond Sluis in leven moest zien te blijven...

Al jong volwassen

In het algemeen kun je wel zeggen dat kinderen al snel werden gezien als jonge volwassenen. Ze werden bijvoorbeeld meegenomen naar executies Kinderen kijken toe bij executie . Mensen hielden niet van watjes.

Kinderen moesten al vrij jong gaan werken, en verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf. Dat zie je terug in de zelfstandige manier waarop Kat en Splinter zich in leven houden, nadat hun vader is verdwenen en hun moeder is gestorven.

Meer plaatjes

Hierbij vind je nog meer plaatjes van meisjes en jongens uit die tijd (soms van iets later). Samen vormen ze de complete beelden van Kat en Splinter, die Rob in zijn hoofd had toen hij Piratenzoon schreef. Klik erop om ze groter te zien.

Kat
Kat

Splinter
Splinter

Kat
Kat

Splinter
Splinter

Kat
Kat

Splinter
Splinter

Kat
Kat

Placeholder

Splinter
Splinter

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Zain en zijn vader  |  Het beleg van Sluis  |  Admiraal Spinola  |  Galeislaven  |  Piratennest Salee  |  Barbarijse zeerovers  |  Khmisa  |  Het verdronken land  |  Wolven  |  Spekkoek en soutenelle  |  Liever Turks dan paaps  |  Marokko & Turkije  |  Inspiratie  |  Verantwoording

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.