Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie
Oude prent van een schooltje in Salee
Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die Piratenzoon gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.
Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.
Auteur
De schrijver van Piratenzoon is Rob Ruggenberg. Hij
was van beroep dagblad-journalist. Dit was zijn zevende avonturenroman. Achtereenvolgens schreef hij Het verraad van Waterdunen (2006), Slavenhaler (2007), Manhatan (2009), IJsbarbaar (2011), De boogschutter van Hirado (2013) en Haaieneiland (2015). Al die boeken vielen vaak in de prijzen.
Uitgever
Piratenzoon wordt uitgegeven door Querido in Amsterdam. De eerste druk verscheen op 27 oktober 2017.
Omslag
Wil Immink heeft de omslag gemaakt. Daarop zie je wolven op het strand. In de tijd dat dit boek zich afspeelt, rond 1600, zochten wolven daar vaak naar aangespoelde lijken of andere buit. De wolven vormden een ware plaag, ze roofden zelfs ook kinderen uit de wieg
Landkaart
De landkaart in Piratenzoon is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte gebruik van oude landkaarten om de situatie rond 1602 zo precies mogelijk weer te geven.
Marokko
Achtergronden over Marokko, het piratennest Salee en de Barbarijse zeerovers, vind je via de pagina Waargebeurd of verzonnen?
Genre
Piratenzoon is een historische jeugdroman. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in Marokko en in de zuidelijke Nederlanden rond 1602.
Plaatsen
Het eerste deel van het boek speelt zich af in een harem in Salee, Marokko, en tijdens een zeereis over de Atlantische Oceaan.
In deel twee, drie en vier verplaatsen de gebeurtenissen zich naar de zuidelijke Nederlanden, en dan met name het gebied dat wij nu kennen als Zeeuws-Vlaanderen.
Het onderwerp/thema
In alle boeken van Rob Ruggenberg komen dezelfde thema's terug: de botsing van culturen, en hoe jongeren grote moeilijkheden overwinnen. Om te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen heb je vrienden nodig.
Het verhaal
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.
Hoofdpersonen
Zain: de zoon van een Barbarijse zeerover, die door een toeval door de Spanjaarden gevangen wordt genomen en terechtkomt op een galei,
Kat: een dapper Vlaams meisje dat in leven probeert te blijven door het beroven van lijken
Bijfiguren
Splinter: de oudere broer van Kat; hij haat soldaten,
Ghalib: een plaatsgenoot van Zain, een jongen met een onaangenaam karakter,
Ibrahim: een Turkse jongen, vriend van Zain, een vechtersbaas.
Karakters
Zain ontwikkelt zich van een schuchtere, verlegen jongen, die het liefst thuis blijft en studeert, tot een jonge volwassene, die sterk en vol zelfvertrouwen in het leven staat. Hij leert dat er andere waarden zijn die belangrijk zijn, naast alles wat hij als kind uit de koran heeft geleerd.
Kat is een meisje dat haar mening snel klaar heeft, maar gaandeweg het verhaal leert ze beseffen dat er vaak meer kanten aan een kwestie zitten. Maar ze is ook dapper en bereid haar leven op het spel te zetten voor de jongen van wie ze houdt.
Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling te wekken voor geschiedenis, en voor jongeren met een ander geloof).
Prijzen
Piratenzoon werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018 (voor de leeftijdsgroep van twaalf tot en met zestien jaar). Ook werd het boek gekozen op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2018 (10-12 jaar).
Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.
Jouw werkstuk en het ©opyright
Teksten en foto's op deze website mag je vrij gebruiken. Uitzondering: enkele foto's van Piet den Blanken worden beschermd door copyright. Die mag je dus niet overal voor gebruiken. Maar Piet zegt dat scholieren en studenten zijn foto's wel gratis mogen gebruiken in boekbesprekingen en werkstukken, en bij spreekbeurten. Lees ook het stukje over auteursrechten op de pagina foto-verantwoording.
Rob Ruggenberg, de schrijver van het boek
Meer informatie
|