Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarOude prent van een schooltje in Salee

Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die Piratenzoon gebruiken Scholier studeert voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.

Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.

bullet Auteur
De schrijver van Piratenzoon is Rob Ruggenberg. Hij was van beroep dagblad-journalist. Dit was zijn zevende avonturenroman. Achtereenvolgens schreef hij Het verraad van Waterdunen (2006), Slavenhaler (2007), Manhatan (2009), IJsbarbaar (2011), De boogschutter van Hirado (2013) en Haaieneiland (2015). Al die boeken vielen vaak in de prijzen.

bullet Uitgever
Piratenzoon wordt uitgegeven door Querido in Amsterdam. De eerste druk verscheen op 27 oktober 2017.

bullet Omslag
omslag Piratenzoontransparant Wil Immink heeft de omslag gemaakt. Daarop zie je wolven op het strand. In de tijd dat dit boek zich afspeelt, rond 1600, zochten wolven daar vaak naar aangespoelde lijken of andere buit. De wolven vormden een ware plaag, ze roofden zelfs ook kinderen uit de wieg pijltje

bullet Landkaart
De landkaart in Piratenzoon is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte gebruik van oude landkaarten om de situatie rond 1602 zo precies mogelijk weer te geven.

bullet Marokko
Achtergronden over Marokko, het piratennest Salee en de Barbarijse zeerovers, vind je via de pagina Waargebeurd of verzonnen?

bullet Genre
Piratenzoon is een historische jeugdroman. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in Marokko en in de zuidelijke Nederlanden rond 1602.

bullet Plaatsen
Het eerste deel van het boek speelt zich af in een harem in Salee, Marokko, en tijdens een zeereis over de Atlantische Oceaan.
In deel twee, drie en vier verplaatsen de gebeurtenissen zich naar de zuidelijke Nederlanden, en dan met name het gebied dat wij nu kennen als Zeeuws-Vlaanderen.

bullet Het onderwerp/thema
In alle boeken van Rob Ruggenberg komen dezelfde thema's terug: de botsing van culturen, en hoe jongeren grote moeilijkheden overwinnen. Om te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen heb je vrienden nodig.

bullet Het verhaal
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

Kat - klik hier om meer over haar te lezentransparantbullet Hoofdpersonen
Zain: de zoon van een Barbarijse zeerover, die door een toeval door de Spanjaarden gevangen wordt genomen en terechtkomt op een galei,
Kat: een dapper Vlaams meisje dat in leven probeert te blijven door het beroven van lijken pijltje

bullet Bijfiguren
Splinter: de oudere broer van Kat; hij haat soldaten,
Ghalib: een plaatsgenoot van Zain, een jongen met een onaangenaam karakter,
Ibrahim: een Turkse jongen, vriend van Zain, een vechtersbaas.

bullet Karakters
Zain ontwikkelt zich van een schuchtere, verlegen jongen, die het liefst thuis blijft en studeert, tot een jonge volwassene, die sterk en vol zelfvertrouwen in het leven staat. Hij leert dat er andere waarden zijn die belangrijk zijn, naast alles wat hij als kind uit de koran heeft geleerd.
Kat is een meisje dat haar mening snel klaar heeft, maar gaandeweg het verhaal leert ze beseffen dat er vaak meer kanten aan een kwestie zitten. Maar ze is ook dapper en bereid haar leven op het spel te zetten voor de jongen van wie ze houdt.

bullet Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling te wekken voor geschiedenis, en voor jongeren met een ander geloof).

bullet Prijzen
Piratenzoon werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018 (voor de leeftijdsgroep van twaalf tot en met zestien jaar). bullet Ook werd het boek gekozen op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2018 (10-12 jaar).

bullet Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

bullet Jouw werkstuk en het ©opyright
Teksten en foto's op deze website mag je vrij gebruiken. Uitzondering: enkele foto's van Piet den Blanken worden beschermd door copyright. Die mag je dus niet overal voor gebruiken. Maar Piet zegt dat scholieren en studenten zijn foto's wel gratis mogen gebruiken in boekbesprekingen en werkstukken, en bij spreekbeurten. Lees ook het stukje over auteursrechten op de pagina foto-verantwoording.

Mailtje sturen naar Rob Ruggenberg

 

Rob Ruggenberg,
 de schrijver van het boek pijltje


Gele scheidingslijn

Kennis Meer informatie

Gele stip Meer informatie over galeien, de moren, Marokko, Sluis of Salee vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?
Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan.
Gele stip Informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaars via het menu aan de linkerkant.
Gele stip Bij het schrijven van Piratenzoon en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn