De landkaart in Piratenzoon is getekend door Peter-Paul Rauwerda.
Je kent Peter-Paul vast wel. Hij maakte ook al de kaarten in
Haaieneiland ,
De boogschutter van Hirado ,
IJsbarbaar ,
Manhatan ,
Slavenhaler
en in Het verraad van Waterdunen .
Je herkent zijn stijl onmiddellijk. De kaart lijkt op die uit een oud boek, maar is veel duidelijker. Onnodige zaken laat hij weg, waardoor je in één oogopslag ziet waar het verhaal zich afspeelt. En als je kaart goed bekijkt, zie je overal belangrijke details die in het verhaal een rol spelen.
Niets liever
Peter-Paul werd op 8 september 1970 in Den Haag geboren. Nu woont hij in Heiloo. Zijn hele leven doet hij niets liever dan schrijven en tekenen.
Hij vertelt: "Sinds ik klein was heb ik overal en altijd getekend: op stoepen, op schoolbankjes, op papieren tafelkleden in restaurants, en op het gips van een vriendje met een gebroken been. Later tekende ik voor het schoolblad en nog later voor het universiteitsblad toen ik econometrie studeerde."
In 1996 werd Peter-Paul 'beroeps': toen werd hij tekenaar bij Oberon Medialab, waar hij animaties maakt voor games en voor websites.
Hij is de vaste kaartenmaker voor de boeken van Rob Ruggenberg. Rechts zie je een stukje uit zijn kaart in Piratenzoon
Voordat Peter-Paul gaat tekenen bestudeert hij eerst oude landkaarten, om precies te zien hoe in die tijd de rivieren liepen en de kustlijnen.
Want die veranderen nogal eens. Wat nu aan het land vastzit, was toen soms een eiland, met rondom zee.
Ruwe schets
Natuurlijk heeft Peter-Paul de eerste versie van het boek dan al gelezen. Hij heeft alle belangrijke plaatsnamen genoteerd. Dan tekent hij een ruwe schets .
Die schets wordt uitgebreid besproken met de uitgever en met de schrijver. Wat moet er nog meer op de kaart, en wat wordt er misschien te priegelig? Zit de vouw (in het midden) goed, of moet er iets opschuiven?
De kaart die hij daarna tekent is meestal al helemaal goed; soms komen er nog kleine wijzigingen in. De kaart komt altijd voor in het boek, en als het kan ook nog een keer achter in.
Zestig jeugdboeken
Peter-Pauls tekeningen vind je in meer dan zestig jeugdboeken, zoals in Guus Kuijers Het boek van alle dingen en Florian Knol en in Jaap ter Haars Boris.
Peter-Paul woont in Heilo. Hij heeft drie kinderen en soms vraagt hij ze om voor hem te poseren. "Dat scheelt een hoop moeite," zegt hij.
Het werken aan kinderboeken vindt hij het allerleukste dat er is. "Want in kinderboeken is alles mogelijk," zegt hij. "En alleen voor wie in dromen gelooft, komen dromen uit..."
Eigen boek
Maar net zo leuk vindt hij het zélf schrijven van een boek. Zijn eersteling – De negen kamers – kwam in september 2016 uit, en werd meteen genomineerd (voorgedragen) voor de Dioraphte Literatour prijs, voor het beste boek voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar!
Meer weten? Peter-Paul Rauwerda heeft een prachtige, eigen website, vol met tekeningen, animaties en illustraties.
Als je hier klikt krijg je de Piratenzoon-kaart groot (in hoge resolutie: 6 MB groot). Dan kun je hem printen.
|