Peter-Paul Rauwerda, tekenaar

"Alleen voor wie in dromen gelooft, komen dromen uit..."

 
 
 
 
 
 

Foto Peter-Paul Rauwerda

StarPeter-Paul Rauwerda aan het werk

Peter-Paul
tekende de
landkaart in
Piratenzoon

 
 
 
 
 
 


De landkaart in Piratenzoon is getekend door Peter-Paul Rauwerda.

Je kent Peter-Paul vast wel. Hij maakte ook al de kaarten in Haaieneiland Kaartje in Haaieneiland , De boogschutter van Hirado Kaartje in Hirado , IJsbarbaar Kaartje in IJsbarbaar , Manhatan Kaartje in Manhatan , Slavenhaler Kaartje in Slavenhaler en in Het verraad van Waterdunen Kaartje in Waterdunen .

Je herkent zijn stijl onmiddellijk. De kaart lijkt op die uit een oud boek, maar is veel duidelijker. Onnodige zaken laat hij weg, waardoor je in één oogopslag ziet waar het verhaal zich afspeelt. En als je kaart goed bekijkt, zie je overal belangrijke details die in het verhaal een rol spelen.

Niets liever

Peter-Paul werd op 8 september 1970 in Den Haag geboren. Nu woont hij in Heiloo. Zijn hele leven doet hij niets liever dan schrijven en tekenen.

Hij vertelt: "Sinds ik klein was heb ik overal en altijd getekend: op stoepen, op schoolbankjes, op papieren tafelkleden in restaurants, en op het gips van een vriendje met een gebroken been. Later tekende ik voor het schoolblad en nog later voor het universiteitsblad toen ik econometrie studeerde."

In 1996 werd Peter-Paul 'beroeps': toen werd hij tekenaar bij Oberon Medialab, waar hij animaties maakt voor games en voor websites.

Piratenzoon kaarttransparantHij is de vaste kaartenmaker voor de boeken van Rob Ruggenberg. Rechts zie je een stukje uit zijn kaart in Piratenzoon pijltje

Voordat Peter-Paul gaat tekenen bestudeert hij eerst oude landkaarten, om precies te zien hoe in die tijd de rivieren liepen en de kustlijnen.

Want die veranderen nogal eens. Wat nu aan het land vastzit, was toen soms een eiland, met rondom zee.

Ruwe schets

Natuurlijk heeft Peter-Paul de eerste versie van het boek dan al gelezen. Hij heeft alle belangrijke plaatsnamen genoteerd. Dan tekent hij een ruwe schets Eerste schets voor de kaart in Piratenzoon .

Die schets wordt uitgebreid besproken met de uitgever en met de schrijver. Wat moet er nog meer op de kaart, en wat wordt er misschien te priegelig? Zit de vouw (in het midden) goed, of moet er iets opschuiven?

De kaart die hij daarna tekent is meestal al helemaal goed; soms komen er nog kleine wijzigingen in. De kaart komt altijd voor in het boek, en als het kan ook nog een keer achter in.

Zestig jeugdboeken

Peter-Pauls tekeningen vind je in meer dan zestig jeugdboeken, zoals in Guus Kuijers Het boek van alle dingen en Florian Knol en in Jaap ter Haars Boris.

Peter-Paul woont in Heilo. Hij heeft drie kinderen en soms vraagt hij ze om voor hem te poseren. "Dat scheelt een hoop moeite," zegt hij.

Het werken aan kinderboeken vindt hij het allerleukste dat er is. "Want in kinderboeken is alles mogelijk," zegt hij. "En alleen voor wie in dromen gelooft, komen dromen uit..."

Eigen boek

Maar net zo leuk vindt hij het zélf schrijven van een boek. Zijn eersteling – De negen kamers – kwam in september 2016 uit, en werd meteen genomineerd (voorgedragen) voor de Dioraphte Literatour prijs, voor het beste boek voor kinderen tussen de 15 en 18 jaar!

Gele scheidingslijn

Gele stip Meer weten? Peter-Paul Rauwerda heeft een prachtige, eigen website, vol met tekeningen, animaties en illustraties.

Gele stip Als je hier klikt krijg je de Piratenzoon-kaart groot (in hoge resolutie: 6 MB groot). Dan kun je hem printen.

Gele scheidingslijn

transparant