recensiesleegDe media over
Piratenzoon:
alle recensiesleeg!

Hieronder staan alle recensies
en andere artikelen die over
Piratenzoon zijn geschreven.

Khmisa  Recensies van het boek

Khmisa  Meningen uit het (boeken)vak

Khmisa  Interviews en andere artikelen

Khmisa  Televisie- en radio-uitzendingen


Placeholder
 
Gele lijn

galei  Recensies

Gele lijn
 

schrijvertransparantMirjam Noorduijn (NRC-Handelsblad) las Piratenzoon en roept Ruggenberg uit tot 'de nieuwe Thea Beckman".

Ruggenberg (1946) onderscheidt zich door zijn journalistieke aanpak. De goed gedocumenteerde verhalen zijn vaak deels waargebeurd. Bovendien levert zijn speurzin soms verrassende historische perspectieven op. Zeker geldt dat voor het nieuwe Piratenzoon dat draait om de slag bij Sluis (1603) tussen een Spaanse galeivloot en Zeeuws-Hollandse vloot, en het daarop volgende dodelijke beleg van deze vestingstad door prins Maurits (1604) tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ruggenberg maakte van een van de ruim 1.400 Moorse galeislaven die aan Spaanse zijde vochten zijn hoofdpersoon. Goedbeschouwd is deze Zain de in de kinderliteratuur zo gemiste held van allochtone afkomst.

pijltje Lees hier haar hele stuk (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantPjotr van Lenteren schrijft over jeugdboeken voor de Volkskrant en op zijn eigen website De Gelukkige Lezer :

Sinds Thea Beckman is er geen auteur van historische jeugdboeken geweest die zo'n frisse nieuwe kijk op de geschiedenis zo verslavend onder de aandacht wist te brengen. Jonge lezers houden van Rob Ruggenberg en terecht.

pijltje Lees hier zijn hele stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantRecensent Bas Maliepaard van dagblad Trouw rekent zichzelf tot de "liefhebbers" van Robs boeken: "rauwe verhalen over bijna vergeten episodes uit onze geschiedenis".

De verrassing van een nieuwe Ruggenberg zit hem vooral in de onderwerpskeuze. Piratenzoon vertelt opnieuw een intrigerende, niet eerder in de jeugdliteratuur beschreven gebeurtenis. (...) Ruggenberg zorgt ook voor filmisch spektakel, waarin kanonskogels en ledematen je om de oren vliegen. Het historisch decor wekt hij met verve tot leven.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantAnnemarie Terhell recenseerde Piratenzoon voor de jongerenkrant Seven Days. Ze gaf het boek vier sterren :

Dat wat je leest zo dicht tegen de historische waarheid aanleunt, maakt het spannend. Maar belangrijker nog is Ruggenbergs verbeeldingskracht. Hij laat je voelen en ruiken hoe het moet zijn geweest om te leven in een Marokkaanse harem, vastgeketend te zitten op een slavenschip en een overtocht te wagen door de woelige Golf van Biskaje. (...) Ruggenberg brengt geschiedenis boeiend tot leven, en sleurt je mee naar andere tijden waarin een mensenleven nog maar weinig waard was.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantRob van Veen bespreekt boeken voor het wetenschappelijke tijdschrift Levende Talen. Hij schrijft :

Ruggenberg zelf noemt Piratenzoon misschien wel zijn beste boek tot nog toe. Daarin kon hij weleens gelijk hebben. Het verhaal fascineert vanaf de eerste bladzijde en is werkelijk superspannend. Universele thema’s als vriendschap en liefde maken deze historische jeugdroman tot een verhaal van alle tijden. Wat mij betreft een formidabel boek.

pijltje Lees hier de hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantLeesfeest is de oudste en misschien wel de bekendste Nederlandse website over kinder- en jeugdboeken. Anne Firet recenseerde Piratenzoon:

Rob Ruggenberg schetst levendig en met veel details het keiharde leven op zo’n Spaanse galei, de spannende maar rampzalige zeeslagen, en het leven in een bezette stad. Als een film rollen de beelden aan je voorbij.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantPol van Damme schrijft voor de bekende Belgische boekensite Pluizuit.be . Hij vond Piratenzoon een sterke aanrader: "Een pareltje van deze meesterverteller."

Net zoals in de vorige verhalen van deze auteur gebruikt hij historische feiten uit het verleden van Nederland om daarrond een uiterst spannend verhaal te weven. En weer krijgt de lezer een beeld van het leven in een totaal andere cultuur. Ditmaal het leven in een harem in Marokko, waar Zain opgroeit.
Alle gebeurtenissen uit het verhaal, waaronder ook de wreedheden van oorlog en het onmenselijke bestaan van de slaven, worden zo levensecht beschreven dat de lezer ze als het ware mee ervaart. De spanning wordt stelselmatig opgevoerd zodat de lezer niet anders kàn dan voortlezen. Hij/zij wil absoluut weten hoe het verder gaat met Zain.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantPluizer.be is een andere bekende Belgische boekensite. Elin Arijs geeft het boek drie sterren. Ze vindt dat het vanuit een verrassende hoek is geschreven:

...tijdens de beschrijving van de gevechten heb je het gevoel dat je het hout hoort versplinteren door de kanonskogels en de mannen bevelen hoort roepen. Zeker een aanrader wanneer je van dit genre houdt. Tot op het einde van het boek blijft het verhaal spannend en meeslepend en blijf je je afvragen wat Zain zijn thuis zal noemen. En aan welk land hij zijn hart heeft verloren.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantEline Rottier van boekwijzer.com, een site die aandacht schenkt aan kwaliteitsboeken, schrijft over Piratenzoon:

Dit is alweer het zevende bloedstollende avontuur van de hand van meesterverteller Rob Ruggenberg. Keer op keer weet de oud-journalist een vergeten stukje geschiedenis uit te werken tot pageturner tot en met. Dit keer neemt hij ons mee naar het begin van de zeventiende eeuw, naar Marokko en Zeeuws-Vlaanderen, naar de Tachtigjarige Oorlog, naar piraten en Spaanse soldaten, naar een jonge galeislaaf en een Zeeuws meisje. Als je de boeken van Ruggenberg dichtslaat ben je steevast een geschiedenis rijker, én geloof je zomaar dat het allemaal wel eens echt zo gegaan zou kunnen zijn.

pijltje Lees hier haar stukje (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDe Nederlandse Bibliotheekdienst/Biblion helpt openbare- en andere bibliotheken (en boekhandels) om hun keus te bepalen. B. Handgraaf recenseerde Piratenzoon :

Dit heerlijk geschreven verhaal bevat veel spannende momenten: Spanjaarden die een schip veroveren en de passagiers gevangennemen, slaven die afgebeuld worden in Spaanse galeien, oorlogshandelingen en gevechten. Zain overleeft het allemaal, maar daardoor verandert hij en kan hij volwassener naar het leven kijken. Ook beleven we mee hoe het in die tijd in Zeeuws-Vlaanderen toeging. De mensen die daar leefden, moesten maar zien zich overeind te houden. Dit stukje land was vaak het terrein van oorlogshandelingen. Aan dit verhaal ligt veel research ten grondslag, waardoor het levensecht lijkt. Je ruikt de kruitdampen en ziet de bloedige gevechten voor je. Aanbevolen vanaf ca. 12 jaar.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantEdward van de Vendel is waarschijnlijk Nederlands beste jeugdboekenschrijver. Op zijn site publiceert hij Leestips over boeken die zijns inziens de moeite waard zijn :

Ruggenberg schreef opnieuw een intens en sterk zintuiglijk boek. En ook schreef hij opnieuw een historisch boek dat vooral als een ménselijk boek aandoet. Daarmee vertelt ook PIRATENZOON ons weer iets over ons actuele zelf, of, in dit geval, over zoveel meer mensen die, al dan niet gedwongen, moeten ontdekken waar ze thuis mogen zijn.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantLinda Leestemaker recenseert boeken op haar website Leest en Maakt 't. Over Piratenzoon schrijft ze: "Een boek over vriendschap, overleven, over het samenbrengen van culturen, en over hoe iedereen zijn/haar mening kan veranderen op basis van meer informatie".

Het gebrek aan mededogen, aan menselijkheid, is voor sommigen onvoorstelbaar, en het komt nog een stuk heftiger over als het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van een jongen die alleen maar wil overleven.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantFemke Ganzeman staat zelf voor de klas, en geeft adviezen (voor de bovenbouw van het basisonderwijs) op de website Leesbevordering in de klas: "Rob Ruggenberg laat met zijn boeken zien dat geschiedenis absoluut niet stoffig is."

Maak je maar klaar voor een heftig en schokkend verhaal over een wereld waar je waarschijnlijk tot nu toe nog geen enkele weet van hebt. Rob Ruggenberg trekt je niet alleen mee de geschiedenis in (rond 1600), maar daagt je ook nog eens uit door te schrijven vanuit het perspectief van een Marokkaans-Nederlandse jongen. Een jongen die Nederland en zijn ‘vrekkige, ongelovige honden’ verafschuwt. (...)
Het is heel knap dat Ruggenberg van – in feite – een klein stukje Nederlandse geschiedenis (het beleg van Sluis) zo’n interessant, boeiend en spannend verhaal heeft weten te maken. Het is duidelijk dat hij veel research heeft gedaan, want je leert er enorm veel van; niet alleen over de gebeurtenissen, maar ook over de tijdsgeest. De kracht zit hem echter voornamelijk in de onverwachte invalshoek. Dit is niet een boek dat ‘slechts’ vertelt over piraten, slavernij en bloederige zeeslagen; het gaat ook over cultuurverschillen, religie en onbegrip, maar vooral ook over menselijkheid, vriendschap en zelfs liefde. Juist die thema’s geven dit boek diepgang en zorgen ervoor dat het verhaal je tot het einde in zijn greep houdt.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantHebban.nl is de grootste website van boekenliefhebbers in Nederland en België. Joke Duyols is vaste recensent. Ze geeft Piratenzoon vijf sterren (het maximum).

De geschiedenis komt in Piratenzoon waarlijk tot leven door de zeer beeldende schrijfstijl waarbij Ruggenberg de gruwelijke, soms zeer bloederige, werkelijkheid die een oorlog kenmerkt, niet schuwt. Je kan de stank van de galeislaven in de schuur haast zelf ruiken en de vele zweepslagen snijden door je ziel. Niet geschikt voor gevoelige magen!
Het harde leven dat Zain en Kat leiden en de moeilijkheden die ze ondervinden, als slaaf of jongere in tijden van oorlog, doen stilstaan bij wat jongeren in vergelijkbare situaties in onze huidige tijd meemaken. Naar eigen zeggen vindt Ruggenberg het moeilijk om over die kinderen van nu te schrijven en daarom verplaatst hij ze eeuwen terug in de tijd.
Naast dit thema valt ook de evolutie op die Zain doormaakt van jongen naar jonge man. Door wat hij meemaakt, verruimt zijn blik en krijgt hij zelfs begrip voor de ongelovigen. Bekrompen of eng denken wordt zo aan de kaak gesteld.
Neem daarbij het vloeiende, rijke taalgebruik en dit boek verwordt tot een van de meest boeiende taal- en geschiedenislessen die men zich kan wensen.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOok Diane Kooistra publiceert op Hebban. Ook van haar krijgt Piratenzoon vijf sterren. Ze kocht het boek voor haar zoon "omdat dat de enige boeken zijn die hij als tiener leest":

Rob Ruggenberg heeft weer een heel goed kinderboek geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar, hij neemt je mee naar de landen waar zijn verhalen zich afspelen en schrijft daarbij zo kleurrijk en vanuit de kinderen beschreven dat het verhaal jou niet meer loslaat. Zijn verhalen zijn geloofwaardig en zijn goed uitgezocht, daarom zouden ze ook prima te gebruiken zijn op school.
Zo komt de geschiedenis mooi dichtbij. Ook de geschiedenis die niet in de boeken staat maar waar Rob echt naar op zoek is geweest.
Wat ik heel mooi vond is dat Zain in het begin van het verhaal de situatie van zijn moeder heel normaal vindt maar omdat hij nieuwe mensen en culturen leert kennen verandert zijn blik op zijn moeder. Waar hij zich in het begin aan haar ergerde doet hij op het einde iets speciaals voor haar. Dit zorgt ervoor dat je, als je denkt dat het verhaal afgelopen is, nog getrakteerd wordt op een avontuurlijk staartje.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantNienke Pool schrijft recensies op haar website kinderboeken.blog en voor Hebban.nl. Piratenzoon geeft ze 4½ sterren: "Er zal een wereld voor je open gaan."

...je hoort de zweepslagen die een vriend moet verduren. En hoe Zaïn zich ook probeert te verstoppen, hij hoort het leer in de huid striemen. En je huilt omdat je weet dat de jonge held het heeft proberen te voorkomen, maar het is hem niet gelukt. Je voelt niet alleen de zweep neerdalen op een tere huid, je voelt ook Zaïns vertwijfeling. Dit is een verhaal over vriendschap, moed en groter worden.
Historisch is dit verhaal dik in orde. Je beleeft de geschiedenis zoals als bij de klassiekers als Kruistocht in Spijkerbroek of de Scheepsjongens van Bontekoe. Is het ook zo goed als de klassiekers? Ja, dit boek is echt een aanrader.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantIn het bol.com-magazine recenseerde Emmie van Baardewijk Piratenzoon. Ze vond het boek meeslepend.

Piratenzoon is geschreven uit het perspectief van Zain, zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hierdoor krijg je een hele andere kijk op de wereld waar het verhaal zich in afspeelt. Immers, in de geschiedenisles hoor je niet de mening van een Marokkaanse jongen in die tijd.
Het boek is prachtig, alles is zo gedetailleerd beschreven dat je echt het gevoel hebt dat je er zelf bij bent. Kortom, een echte aanrader voor iemand die van realistische historische ficties houdt. Ik heb er echt van genoten!

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantOok de website christelijkekinderboeken.nl recenseerde Piratenzoon. Annemarie Prins vindt het boek ‘geschiedenisverrijking’ omdat het nieuw licht werpt op feiten die je uit de geschiedenisboekjes kende.

Opnieuw een prachtig verhaal, weer een boek vol leesplezier, over een onbekend stukje geschiedenis uit Nederland en Marokko en uit de zeegeschiedenis, de tijd van de 80-jarige oorlog. Dat is de grote verdienste van Ruggenberg. Om uit zoveel verschillende ‘splinters’ geschiedenis, op zoveel verschillende plekken opgediept, een nieuw mooi verhaal te schrijven.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantDagmar (18) schrijft en beheert de website Lees en Droom. Tijdens het lezen besefte zij dit verhaal echt gebeurd is:

Piratenzoon is een boek waar je meteen inzit. Het is gelijk spannend, want je valt midden in een gebeurtenis. Je wil weten hoe het zit en wat er gebeurt is. Deze spanning blijft de rest van het boek. Ik kon het gewoon niet meer wegleggen. Steeds gebeurde er weer iets waardoor ik weer verder wilde lezen. Ik heb het boek dan ook heel snel uitgelezen. (...)
Piratenzoon speelt zich in zo'n andere wereld af dan die van mij. Hierdoor kan je echt helemaal in je boek kruipen. Je beleeft echt avonturen alsof je er zelf bij ben. Alsof alles gebeurt waar jij naast staat en je het allemaal vanaf de eerste rij kan bekijken. (...)
Kortom: Piratenzoon is een echte aanrader, niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


 
Gele lijn

galei  Andere meningen (uit het boekenvak)

Gele lijn
 

schrijverEen enkele keer publiceert Het Nederlands Letterenfonds recensies en auteurs-portretten in het Engels, meestal om een bepaald boek in het buitenland onder de aandacht te krijgen.

Rob Ruggenberg's seventh historical novel is another thrilling, cinematic adventure that effortlessy transport you to a piece of forgotten history.
What sets Ruggenberg’s work apart is his thorough, journalistic approach. Everything that this former journalist has written is partly based on facts and is well researched. So you won’t find any annoying anachronisms. His nose for a good story also results in some surprising perspectives.
It is also commendable that Ruggenberg never romanticises the past. His descriptions of historical events are often realistic and raw. The sketch of the ‘drowned land’ around Sluis in the featured title, with the corpses of Spanish soldiers, ‘rotting in the mire of the creeks and mudflats’, prey for both wolves and young scavengers, convincingly demonstrates how the past was all about survival. The name’s Ruggenberg — get reading!

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverBol.com riep Piratenzoon uit tot een van de vijf beste boeken van 2017. Hoofdredacteur Janneke Siebelink zegt:

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het is een verhaal voor 12-plus en dan zou ik het misschien wel meelezen met je kinderen, want hij schrijft niet voor watjes, deze Rob Ruggenberg. Daarom is hij denk ik ook zo populair.

pijltje Lees hier het hele stukje (jpg-bestand). Of bekijk hieronder de YouTube-uitzending.


 

Rode lijn

schrijverMarian Moltmaker van Boekhandel Van der Velde vond Piratenzoon het mooiste jeugdboek van het jaar:

Rob Ruggenberg onderscheidt zich door zijn journalistieke aanpak. De goed gedocumenteerde verhalen van Ruggenberg, die wel de hedendaagse mannelijke Thea Beckman wordt genoemd, zijn vaak deels waargebeurd. Zo putte de auteur voor ‘Piratenzoon’ uit het levensverhaal van Maria ter Meetelen, uit Medemblik, die in de achttiende eeuw als slavin in Salee terecht kwam. En beschrijft hij het lot van de naar schatting 1400 Moorse galeislaven die aan Spaanse zijde deelnamen aan de bloedige zeeslag bij het Zeeuwse Sluis.
Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Het beste (jeugd)boek dat ik las in 2017!

pijltje Lees hier haar hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverVoor Sjoerd Agterhof van boekhandel Jaspers in Badhoevedorp was Piratenzoon een openbaring...

Nog nooit eerder las ik iets van Rob Ruggenberg. En dat terwijl hij toch al heel wat boeken en prijzen op zijn naam heeft staan. En dat blijkt helemaal terecht te zijn. Terwijl ik Piratenzoon las werd ik zo enthousiast dat ik op twitter liet weten dat 'een 39 jarig kind enorm zat te genieten van Piratenzoon'. Daarop reageerde direct ene Christine: 'Nog sterker!!! Hier zit een 71 jarige te genieten van Piratenzoon. Zo beeldend geschreven, het is net alsof ik mee kan kijken door de ogen van de schrijver'. En dat is direct de kern van mijn leeservaring, geef dit boek cadeau aan je zoon of dochter vanaf een jaar of tien en als ze het uit hebben, lees het zelf! Piratenzoon is een prachtige historische roman die zorgt voor puur leesgenot.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverLinda schreef voor de Zwart op Wit boekhandel in Amsterdam over Piratenzoon: "Een spannend verhaal, dat op behapbare wijze de gruwelen van oorlog aan kinderen leert"

Op dit moment is Europa verwikkeld in een verhitte discussie over de islam, een discussie die wordt gedomineerd door rechts-populistische schreeuwlelijkerds. Wat men in die gesprekken soms vergeet is dat de islam en het christendom al vele eeuwen met elkaar in contact komen, en dat die interactie heus niet altijd slecht verliep. Eerder recenseerde ik een geschiedkundig boek over dit onderwerp, en Piratenzoon is daar een goede variant voor kinderen van. Een variant die zich heeft verweven met een stevige geschiedenisles over hoe ingewikkeld de Tachtigjarige Oorlog nou werkelijk was.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverVijf sterren (het maximum) geeft Lidewij van Nispen, van boekhandel Van Kemenade en Hollaers in Breda aan Piratenzoon. Haar recensies worden gepubliceerd op de Libris-website:

Piratenzoon is een spannend verteld verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Omdat Zain moslim is, begrijpt hij niet veel van de zogenaamde ongelovigen, maar hij leert de andersdenkende steeds meer te respecteren, helemaal wanneer hij gered wordt door Kat en haar broer. Net als bij Thea Beckman merk je tijdens het lezen dat ook Rob Ruggenberg verhalen schrijft die op ware feiten gebaseerd zijn en dat maakt ze nog spannender en interessanter.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijver"Fijn, goed gedocumenteerd en spannend historisch verhaal", schrijft Lidewij Wijnhoven van de Arnhemse Kinderboekwinkel op de website Lezenisleuk.nl.

Opnieuw beschrijft Rob Ruggenberg episodes uit de geschiedenis van Nederland die niet zo bekend zijn. Het beleg van Alkmaar of Leiden kent iedereen, maar wie weet er van het bijna vergeten stadje Sluis in Zeeland? Het klopt dat er buiten Sluis ongeveer 1.400 of 1.500 galeislaven gevangen hebben gezeten; na het Beleg waren er nog zo’n 400 over. Over het leven van die slaven is vrijwel niets bekend, maar het is aannemelijk dat er heel wat van hen zijn omgekomen door alle ellende die Ruggenberg beschrijft.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverIn de wolken heet de mooie kinderboekenwinkel in Voorburg. Eigenares Inge Roos koos Piratenzoon voor haar lijstje tipboeken voor 10-plus.

Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. De boeken van Rob Ruggenberg zijn voor kinderen met een sterke maag!

pijltje Lees hier de hele boekentip (jpg-bestand).


 
Gele lijn

galei  Interviews en andere artikelen

Gele lijn
 

schrijvertransparantPiratenzoon is een echte 'Ruggenberg', constateert Jan van Damme in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en in BN/De Stem. Hij interviewde de schrijver over zijn boek:

Ruggenberg: ,,Een boek als dit kost me 2,5 jaar. Niemand had ooit geschreven over de galeienoorlog op de Westerschelde en de Noordzee. Het verhaal gezien door de ogen van een galeislaaf, dat leek me interessant. Ik moest een hoofdpersoon hebben die jong genoeg was om mijn doelgroep aan te spreken, en oud genoeg om als kindslaaf op een galei mee te gaan. Daarom is Zain waterjongen, hij moet de 250 roeiers van water voorzien.''.

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantEen gesprek over de Tachtigjarige Oorlog, slapen op zolder en een bijzondere rol voor een hartchirurg, schrijft Janneke Siebelink in het Lees Magazine (van bol.com). Ze interviewde Rob:

"Later, tijdens mijn werk voor de krant, bleef ik reizen en maakte ik vele reportages. En niet alleen over de mooie dingen. Er zijn zo veel misstanden, er gebeuren zo veel verschrikkelijke dingen, ook met kinderen... Met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel deed ik verslag van wat ik zag.
 
Die fascinatie voor mensen, voor wat er in de wereld gebeurt, maakte je nieuwsgierig naar de geschiedenis?
 
Ja, en dan blijkt dat de vluchtelingenstromen van nu kampen en onderdrukking van alle tijden zijn. Ik vind het belangrijk daarover te schrijven omdat ik mijn lezers graag iets mee wil geven om over na te denken. En gelukkig zijn kinderen erg geïnteresseerd in de wereld en mensen om hen heen. Door in het verleden te duiken kan ik in mijn boeken bovendien vertellen hoe het kinderen eeuwen geleden verging. Dat ze in tijden van oorlog tussen wal en schip vallen en vermalen worden maar moeten zien hoe ze overleven en veel te snel volwassen worden. Die buffer van 400 jaar – ik schrijf graag over de zeventiende eeuw – maakt het mogelijk pijnlijke, akelige zaken te beschrijven die te gruwelijk zouden zijn als je ze zich in de 21e eeuw zou laten afspelen, terwijl ze ook nu aan de orde zijn. En dan hoop ik dat de boodschap blijft hangen dat we allemaal mensen zijn die je met empathie en begrip kunt benaderen."

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparantNienke Pool interviewde Rob voor haar website kinderboeken.blog. Ze wilde vooral weten hoe dat nou gaat, zo'n boek schrijven:

Je schrijft voornamelijk historische verhalen en boeken. Natuurlijk willen we hier alles over weten. Waarom geschiedenis als onderwerp? En hoe doe je dat? Lees je je eerst helemaal in, in een bepaalde periode? Loop je bij toeval tegen een goed onderwerp aan of ga je doelbewust op zoek?
 
"Onze geschiedenis zit vol met geweldige verhalen, die meestal vergeten zijn. Geen fantasy, niet verzonnen, maar werkelijkheid – onbekende spannende gebeurtenissen waarin jongeren vaak een rol speelden. Dat uitzoeken vind ik fantastisch. Het is journalistiek op niveau. Archieven, bibliotheken, wetenschappers, het kost soms jaren om een verhaal rond te krijgen."
"Als ik genoeg weet reis ik naar het gebied waar het verhaal zich heeft afgespeeld, ik zoek er huisvesting, kan ik ergens een paar maanden wonen? Bij iemand op zolder, of in een hutje aan het strand? Daar, ter plekke, zoek ik jongeren op. Ik vraag ze om hulp, en meestal vinden ze dat leuk om te doen. Daar ontstaat dan langzaam het definitieve verhaal. Ik begin er te schrijven, maar de afwerking, het slijpen, het schaven, het weggooien, het overnieuw beginnen, dat doe ik thuis."

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijvertransparant"Nagenoeg ademloos hangen ze aan zijn lippen", schrijft Marcel Modde in de PZC over Robs optreden in het stadsmuseum van Zierikzee:

,,Al eens een wolf geaaid?" Ruggenberg gooit de wolvenmuts in de eerste rij leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman college en basisschool De Meerpaal. "Hier, voel maar!"

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


 
Gele lijn

galei  Televisie- en radio-uitzendingen en podcasts

Gele lijn
 

televisietransparantDe jonge boekhandelaar Marijn Staps van boekhandel Quist in Bergen op Zoom sprak in het tv-programma Cocktail van ZuidWest TV over Piratenzoon. Hij is erg positief:

TRANSPARANT
Staps: "Ruggenberg kan fantastisch schrijven. Hij wordt al jaren de hedendaagse, mannelijke Thea Beckman genoemd. Hij is een auteur die goede, degelijke boeken schrijft, én spannend".

Klik hierboven op het driehoekje om het hele stukje te bekijken.


Gele lijn

Placeholder