Wil Immink maakte de omslag van Piratenzoon

Detail uit de omslag van Piratenzoon

StarDetail uit de omslag van Piratenzoon: wolven op het strand, loerend op buit

Wil ImminkTransparantGrafisch ontwerper Wil Immink (foto links) was misschien wel de bekendste maker van boekkaften in ons land. Hij ontwierp ook de omslag van Piratenzoon. Hij overleed op 1 maart 2019.

Wil Immink deed dit soort werk al vijfentwintig jaar. In die tijd heeft hij duizenden boekkaften gemaakt.

De meeste kaften waren voor boeken voor volwassenen, maar Immink maakte ook omslagen voor kinder- en jeugdboeken. Zo maakte hij ook de kaft voor Robs vorige boek Haaieneiland.

Hij was een meester in het scheppen van een sfeer die nieuwsgierig maakt naar de inhoud van het boek. Bij zijn werk maakte hij vaak gebruik van Photoshop - hij beheerste dat ingewikkelde programma als geen ander.

Opleiding

Zoals veel andere ontwerpers kreeg Wil Immink zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Immink woonde in Limburg. Hij richtte een bedrijf op – Wil Immink Design – waar ook andere ontwerpers werkten. Die deden dat allemaal in zijn mooie, realistische stijl. Na zijn dood werd het bedrijf voortgezet door Martha Immink, zijn weduwe.

Ontwerpen

Hieronder zie je de weg die ontwerper Wil, uitgever Querido en schrijver Rob Ruggenberg volgden om uit te komen op de uiteindelijke omslag voor Piratenzoon. Er zijn steeds veel verschillen! Klik op de plaatjes om ze groter te zien:

nummer 1

Eerste ontwerp
Het eerste ontwerp. De werktitel is dan nog Morenzoon. In de golven zwemmen twee wolven – op weg naar een drijvend lichaam.

nummer 2

Tweede ontwerp
Het tweede ontwerp. De werktitel verandert: Piratenzoon. De letters zijn wit, steken beter af tegen de nog dreigender wolken.

nummer 3

Derde ontwerp
Het derde, definitieve ontwerp. Het drijvende lichaam en de wolven die erheen zwemmen zijn verdwenen. Ook de wolkenkleur is anders.

Gele scheidingslijn

Gele stip Meer weten? Klik hier om een aantal van Imminks mooiste boekkaften te bekijken (Pinterest).

Gele stip Je kunt de omslag van Piratenzoon ook in hoge resolutie downloaden. Dan kun je hem printen.