PIRATENZOON
Zain, de zoon van een beruchte piraat, groeit op in een kleine harem in Salee, een zeeroversnest aan de Marokkaanse kust. Spaanse soldaten nemen Zain gevangen en sturen hem als 'waterjongen' naar een galei .
Zain deelt zijn ellende met tal van Turkse en Marokkaanse galeislaven. Zij roeien met acht grote galeien uit Spanje naar de Nederlanden om daar de geuzen en Nederlandse VOC-schepen aan te vallen.
Tijdens de reis worden de galeien bestookt door Engelse en Nederlandse oorlogsschepen. Slechts enkele galeien bereiken veilig de haven van Sluis. De andere galeien zinken.
Omdat de Nederlanders het Spaanse galeien-gevaar voor eens en altijd willen uitroeien, slaat prins Maurits het beleg voor Sluis. Hij gaat de stad uithongeren.
De Spanjaarden in Sluis hebben genoeg te eten, maar Zain en de andere vijftienhonderd moorse galeislaven wacht de hongerdood.
De verschrikkelijke galeienoorlog in de Zeeuwse en Vlaamse wateren is een vergeten hoofdstuk uit onze tachtigjarige Opstand tegen de Spanjaarden.
De ontberingen die de Noord-Afrikaanse en Turkse roeislaven hier leden zijn ongekend. Vastgeklonken aan hun roeibanken gingen de roeiers mee ten onder als de galeien door de Nederlanders tot zinken werden gebracht.
Piratenzoon laat zien hoe kinderen tijdens een oorlog vermalen kunnen worden tussen legers en religies. Wat dat betreft is dit boek helaas zeer actueel.
|
|
Ruggenberg schetst ook een realistisch beeld van het leven in een kleine harem in de 17de eeuw. En hij laat zien waarom de inwoners van Sluis de Nederlanders meer haatten dan de Spanjaarden, en hoe ze de moorse galeislaven behandelden.
Dit razendspannende verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Ruggenberg vond vergeten verhalen van ooggetuigen, en las veel originele documenten uit de 17de eeuw.
Piratenzoon is Robs zevende historische avonturenroman. De doelgroep is breed: vanaf slimme 10-jarigen tot 18-jarigen en ouder.
Robs debuut Het verraad van Waterdunen (2006) won een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, en werd ook genomineerd voor de Thea Beckmanprijs.
In 2007 verscheen Slavenhaler, dat de Libra Wentelprijs won.
Manhatan (2009) kreeg de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderboekwinkels, en daarna de Publieksprijs van de Brabantse Letteren.
IJsbarbaar (2011) werd bekroond met een Vlag en Wimpel (9-12 jaar). Het boek won ook de Prijs van de Jonge Jury 2013 (12-16 jaar).
Piratenzoon (2017) werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018 en gekozen op de Tiplijst voor de Prijs van de Kinderjury.
|