Lesmateriaal voor het onderwijs

School in Vlaanderen, 16de eeuw

StarSchool in Vlaanderen, 16de eeuw

Piratenzoon vertelt het vergeten verhaal van de Moorse galeislaven in de Nederlanden. Deze moren speelden een rol in de wreedste zee-oorlog die een mens zich kan voorstellen. Hun bevrijding in 1604 werd de rechtstreekse aanleiding tot onze diplomatieke betrekkingen met Turkije en Marokko.

Het boek volgt de belevenissen van Zain, een 14-jarige jongen uit Salee (Salé, Marokkaanse westkust) die in handen valt van de Spanjaarden, die hem op een galei zetten. Moorse slaven roeien de galeien naar Sluis, in de Nederlanden. De Spanjaarden gebruiken de galeien in vreselijke zeegevechten tegen de opstandige Nederlanders.

Zain wil trouw blijven aan zijn islamitische geloof, maar als galeislaaf valt dat niet mee. Als prins Maurits het beleg slaat voor Sluis en de stad uithongert, vlucht Zain en komt terecht in het verdronken land. Het meisje dat hem vindt en zijn leven redt, steelt ook zijn hart – maar ze is christelijk en in zijn ogen daardoor verdoemd.

Piratenzoon laat zien hoe jongeren tijdens een oorlog vermalen kunnen worden tussen legers en religies. Wat dat betreft is dit boek helaas zeer actueel. Het biedt hierdoor ook een prima aanknopingspunt voor discussies over dit onderwerp in de klas.

Voor jongens en meisjes

Ruggenberg schrijft historische avonturenboeken die geschikt zijn voor jongens én meisjes. Zijn boeken vielen vaak in de prijzen. Met Haaieneiland won hij de zowel Thea Beckmanprijs 2017 (voor de beste historische jeugdroman van de afgelopen twee jaar) als De Jonge Beckman, de prijs van de Jeugdjury. Met IJsbarbaar won hij de Prijs van de Jonge Jury (de Griffeljury bekroonde dat boek ook nog eens met een Vlag en Wimpel). Piratenzoon werd getipt voor de Prijs van de Kinderjury (10-12 jaar) én genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2018 (12-16 jaar).

Waargebeurd

Piratenzoon is gebaseerd op verslagen van ooggetuigen en op talrijke documenten. Daardoor kan een belangrijk deel van het verhaal als waargebeurd worden beschouwd, een aspect dat jonge lezers over het algemeen erg aanspreekt.

Net zoals de andere historische jeugdboeken van Ruggenberg is ook Piratenzoon erg spannend. Het boek biedt leesplezier en geeft ondertussen gedegen informatie. Het leent zich uitstekend om voor te lezen, of om te gebruiken bij projecten.

Piratenzoon is geschikt voor een brede groep: van de bovenbouw van de basisschool tot en met de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

lesbrieftransparant Lesbrief en andere hulp

Over Piratenzoon is een uitgebreide en interessante lesbrief ontwikkeld, die gratis is te downloaden Pijltje naar rechts

Scholen die zelf projecten rond het boek willen ontwikkelen, kunnen vrij gebruik maken van de website. Beeldmateriaal, ook in hoge resolutie, is volop beschikbaar.

Leerlingen die een werkstuk of leesverslag maken vinden op de website concrete hulp en aanwijzingen.

De site bevat veel feitelijke informatie over het leven in een 17de eeuwse harem, op de Spaanse galeien en over het leven van de moorse galeislaven in de Nederlanden.

Ook tal van andere aspecten van de Opstand komen aan bod.

Schrijver OVERLEDEN oktober 2019

Ruggenberg heeft heel veel scholen bezocht. Lees hier meer over het bezoeken van scholen.

 

Gele scheidingslijn